Moje przemyślenia po ME 2015 w Tartu

• Caligula
  • Autor
  • Gość
  • Gość
10 lata 2 miesiąc temu #2578 przez Caligula
Replied by Caligula on topic Moje przemyślenia po ME 2015 w Tartu
Zgadzam się Karolu, że w ilości rozgrywanych wyścigów zbliżamy się do średniej amerykańskiej, tylko, że amerykańska komisja regatowa ( tak słyszałem) nie bierze za pracę żadnych pieniędzy, ponieważ pracują jako wolontariusze i jak się za dużo od nich wymaga to się obrażają.
Nasza Komisja PRC jest profesjonalna, opłacana z wpisowego a efekty są podobne.
Może warto pomyśleć aby taką komisję powoływał organizator Mistrzostw w/g swojego uznania.
Dawno temu w latach 90-tych obserwowałem pracę komisji estońskiej i bardzo podobała mi się ich organizacja. Jakoś tak się składa ,że coraz częściej
ważne regaty rozgrywane są na akwenach Estonii.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
10 lata 2 miesiąc temu #2577 przez DNP36
Jurek,
wszyscy wiemy, że ryba psuje się od głowy... i że za złe decyzje na górze potem wszyscy ponoszą konsekwencje. Tak było i tym razem. Można wiele gdybać... gdyby termin ME był wcześniejszy....gdyby regaty odbyły się na północnej stronie jeziora, tam, gdzie żeglowaliśmy w środę i notabene, gdzie pierwotnie planowano bazę, to we wtorek rozegralibyśmy komplet wyścigów czyli po 4 w każdej grupie i wszystko wyglądałoby inaczej. Pytanie jest tylko, dlaczego Ci, którzy znają ten akwen najlepiej, czyli Estończycy pozwolili na zmianę lokalizacji regat. Skąd Joerg miał wiedzieć, że tam pod lodem ,,płynie rzeka'', a może i estońscy żeglarze nie znają wystarczająco tego jeziora...
Jest wiele za i przeciw aby w przyszłości ME rozgrywać w bardziej kompaktowym, krótszym terminie. Propozycja ta będzie dyskutowana na najbliższym zebraniu sekretarzy flot w Sztokholmie, wiele innych również.
Ilość rozegranych wyścigów jest frustrująca, możemy się tylko pocieszać , że zbliżyliśmy się do średniej amerykańskiej, co absolutnie nie jest zadowalające. Bezpieczeństwo zawodników powinno stać na pierwszym miejscu i tak było tym razem. Uważam, że decyzja o nie rozegraniu wyścigów w piątek była dobrą i odpowiedzialną w przeciwieństwie do anulowania piątego wyścigu.
Wszystkie te okoliczności nie powinny jednak budzić wielkiej frustracji a jedynie być bodzcem do opracowania lepszego formatu ME i funkcjonowania KR i KT oraz sportowego zachowania zawodników, szczególnie reprezentantów Polski, członków Kadry Narodowej wyjeżdżających wcześniej z regat lub nie uczestniczących w ceremonii zakończenia ME.
Za tę wiadomość podziękowali: : Grajek, Wojciech_Rolbiecki, staho, P74, pbur, WA_P_15 , Roger

• Caligula
  • Autor
  • Gość
  • Gość
10 lata 2 miesiąc temu #2570 przez Caligula

Moderatorzy: Tomek Zakrzewski
Czas generowania strony: 0.106 s.